dinsdag, juni 14, 2005

Boule de suif

Even de onderbuik bespelen. Stel: u kent de bovenstaande vetklomp van haar noch pluim. Tip: politicus. Welke spontane associaties wellen er plots in u op ? Vetpotten ! Corruptie ! Zelfbediening ! Vriendjespolitiek ! List, bedrog en achterklap !

Akkoord, een kwalijke vorm van karaktermoord, zoals wel vaker gepleegd in The Sun of Bild Zeitung. Maar voor André Flahaut, Belgisch Minister van Defensie, moeten we helaas over de hele lijn schuldig pleiten.

Gisteren eiste een verontwaardigde oppositie in het Belgische Parlement het onmiddellijke ontslag van Karel De Gucht wegens diens beledigende uitspraken aan het adres van Balkenende. Een verschoonbare en zelfs grappige uitschuiver, vergeleken bij de onkunde, hypocrisie, wanpraktijken en malversaties die Flahaut intussen op zijn kerfstok heeft.

Als bovenbaas van het Belgische speelgoedlegertje zit Flahaut op een ongelooflijke hoop poen. Geld dat ie echter uitermate klunzig en laakbaar besteedt. Tel daarbij een aantal beslissingen die nog minder richtinggevoel hebben dan een ladderzatte olifant op rolschaatsen, en je blijft verbaasd achter met die éne priemende vraag: waarom hebben ze dat onbenullig stuk vreten nog niet uit het venster gezwierd ?

Voor een gedetailleerde schildering van Flahaut’s wondere waanwereld is de hier toebemeten ruimte véél te krap. Ik hou het op enkele uitschieters uit recente tijden.

Militair ziekenhuis Brussel, ooit internationaal gerenommeerd voor de behandeling van brandwonden. Dokter Jean Pirson, een beschermeling van Flahaut die volgens de medische raad “een zware ethische fout” beging bij de behandeling van een zwaarverbrande patiënt, wordt niet gestraft maar bevorderd. De directie, die op het ontslag van Pirson had aangedrongen, krijgt de bons. Het ziekenhuis ligt sindsdien op apegapen.

Oorlog in Irak. Flahaut schoffeert de Amerikanen en noemt hen vlakaf oorlogsmisdadigers. Onze brutale trol predikt wereldwijd vrede maar laat oogluikend toe hoe tonnen Amerikaans oorlogstuig via Antwerpen richting Irak worden versluisd. En terzelfder tijd zorgt hij - samen met kobold Louis Michel - ervoor dat wapenfabriek FN (Luik) mitrailleurs aan Nepal mag leveren, een land in volle burgeroorlog.

Besparingen: Flahaut schrapt 11 van de 30 buitenlandse posten van militaire attachés. Bijltjesdag voor Berlijn, Londen, Parijs, Madrid en andere hoofdsteden van belangrijke NAVO-partners. Exotische maar strategisch volstrekt onbenullige locaties zoals Hanoi, Honolulu, Kaapstad of Cairo blijven behouden. “Flahaut sluit een aantal cruciale militaire kanalen met onze EU-buurlanden, terwijl hij compleet onzinnige posten openhoudt om naar die landen te kunnen reizen”, klonk het destijds misnoegd binnen het leger en de Belgische diplomatie.

Aankoop legermaterieel: Flahaut wil nieuwe pantservoertuigen mordicus uitrusten met 90 mm kanonnen. Een kaliber waarmee je hooguit een Ardeens everzwijn neerlegt. Tegen moderne gevechtstanks even doelmatig als pijl en boog. Met die beslissing zondigt Flahaut bovendien tegen de ongeschreven NAVO-regel dat alle tanks of pantservoertuigen over 105 of 120 mm kanonnen moeten beschikken. Maar ja, de betrokken 90 mm spuit wordt enkel geproduceerd door CMI, een Waals bedrijf. En de bijbehorende granaten vind je alleen bij Mécar, een onderneming in de buurt van Nijvel, toevallig de electorale thuisbasis van Flahaut. Twee ondernemingen met een monopoliepositie, en dan voel je het al aan je theewater: die aanbesteding voor dat nutteloze wapentuig zal weer eens waanzinnig duur uitvallen.

Als klap op de vuurpijl kregen we gisteren dit over onze verbouwereerde hoofden gekieperd. Dure en vergeefse processen, met uw en mijn belastinggeld gevoerd, en alleen maar om een zittend ambtenaar te wippen ten voordele van een politiek vriendje. Pas nadat Flahaut er 350.000 euro èn een Audi A6 bovenop gooide, wilde de man wijken. Wilt u nóg meer schaamteloos cynisme ? Flahaut zoekt nu een besparingspost van 350.000 euro binnen het leger.

Een beschaafde democratie had allang met zo iemand afgerekend. Denk maar even terug aan Scharping of Michael Heseltine. Niet zo in België. De trol blijft rustig in zijn hol. Ontslag is niet aan de orde.

Na al dat steriele gekissebis over ééntalige kiesdistricten, waarom België niet tot één kiesdistrict omgevormd ? Die trol spreekt uit ons aller naam en stinkt vreselijk uit zijn bek. Niet meer dan normaal dat ook Brusselaars en Vlamingen hem voorgoed het zwijgen mogen opleggen.

3 reacties:

Anonymous Anoniem zei...

Nice site!
[url=http://pvavqjrx.com/tuoa/tmsq.html]My homepage[/url] | [url=http://bqkzkevh.com/nymw/ublj.html]Cool site[/url]

november 09, 2006 4:05 a.m.  
Anonymous Anoniem zei...

Nice site!
My homepage | Please visit

november 09, 2006 4:05 a.m.  
Anonymous Anoniem zei...

Thank you!
http://pvavqjrx.com/tuoa/tmsq.html | http://wbisygaa.com/lkdo/tswn.html

november 09, 2006 4:05 a.m.  

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage