zaterdag, juni 11, 2005

In het hol van de leeuw

Vanmiddag, al achteloos bladerend door De Morgen, op de bovenstaande affiche gestoten. Ik bleef bijna in mijn koffie. Van verontwaardiging ? Ga toch weg. De combinatie van tekst en beeld vond ik zó onweerstaanbaar grappig dat ik onmiddellijk op zoek toog naar de mens achter de affiche. Kees Meerman. Cabaretier, woont in Antwerpen maar is Nederlander. Staat me daar toch een Hollander te sodemieteren met onze fiere Vlaamse Leeuw ! Dat zoiets Vlaams stof zou doen opwaaien, was te verwachten. En inderdaad: luidens het artikel in De Morgen was vooral Groen Rechts in zijn euh… gat gebeten. Groen Rechts ? Ecofascisten, hebben we die ook al ? En wat moeten we ons daarbij voorstellen ? Pater Versteylen in een SS-uniform ? Eigen bieten eerst ? Een partij die, eens aan de macht, pogroms zal organiseren om Turks fruit en Marokkaanse sinaasappelen in de boeien te slaan en hardvochtig over de grens te zetten ? Zo een vaart zal het gelukkig niet lopen: hun website ontmaskert hen onmiddellijk als een bende neurotische nostalgici die met oude runetekens dwepen en wel eens een zwaard plegen te omgorden. Heerschappen die vinden dat Vlaanderen té vaak wordt verkracht maar die hun eigen moerstaal vreselijk geweld aandoen. Getuige daarvan de karavaan taalkemels op die eerder genoemde website.

Kees Meerman zelf bleef ijzig onbewogen bij al die heisa. “Dat niet iedereen kan lachen met die affiche, prima. Hoeft ook niet. Ik deel zelf flyers uit. Negentig procent reageert positief, vijf procent vindt het walgelijk. Waarom die affiche ? In eerste instantie vond ik het een goede grap. In tweede instantie omdat ik me erger aan die Vlaamse Leeuw. Het is een lelijke agressieve vlag en het stoort me dat extreem-rechts die vlag heeft ingepalmd. Alsof de twee iets met elkaar te maken hebben.”

Wat mij vooral stoort, is dat figuren die ons land écht hebben verneukt, hun luizenleventje ongestoord mogen voortzetten. Etienne Schouppe, om maar iemand te noemen.

Deze week kwamen Nederland en België eindelijk tot een akkoord over de heropening van de IJzeren Rijn, de goederenspoorlijn die Antwerpen – via Nederland - met het Duitse Roergebied verbindt. Een project dat in Nederland op vehement verzet van milieubewegingen stuit maar dat voor Antwerpen (en a fortiori voor Vlaanderen) van cruciaal economisch belang is. En dus is de Vlaamse Regering bereid om diep in onze buidel te tasten: we zullen in de komende jaren met z’n allen een half miljard euro mogen ophoesten. Een duizelingwekkend bedrag. Dat echter in het niets verzinkt bij de sommen die Etienne Schouppe, gewezen spoorbaas, over de balk heeft gegooid. Had ie toch niet de lumineuze idee opgevat om de Belgische Spoorwegen met een eigen pakjesdienst over de weg op te zadelen ? Even waanzinnig als zouden KLM en SN Brussels Airlines met een reguliere spoorwegverbinding tussen Amsterdam en Brussel van start gaan. Niemand nam er blijkbaar aanstoot aan toen deze week uitlekte dat ABX Logistics (zo heet het voormalige troetelkind van Etienne) onze nationale spoorwegen tot dusver met een verlies van 1,2 miljard euro heeft opgezadeld. Een bedrag waarbij zelfs Abramovic met de ogen zou knipperen. En op een zucht na, goed voor drie IJzeren Rijnen !

Wanneer u uw belastingen één dag te laat betaalt, bent u een staatsondermijnende inciviek en zullen boetes en verwijlinteresten u om de oren vliegen ! Etienne, daarentegen, die ons land voor miljarden heeft opgelicht, geniet momenteel een riant loon als senator en vindt geregeld ontspanning in fietsen en lezen (bij een lekker glaasje wijn).

Toch maar eens een referendum beleggen over het herinvoeren van de schandpaal. Met als bijvraag: mét of zonder pek en veren.

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage