donderdag, juli 28, 2005

Véronique en Jessica

Het moet voor vele Belgen en zelfs Brusselaars even schrikken zijn geweest: onze hoofdstad blijkt zowaar een gouverneur te hebben ! Véronique Paulus du Châtelet, zo heet zij voluit, bekleedt dit hoge ambt al sinds 22 december 1998 en heeft in al die tijd amper of nooit het nieuws gehaald. Pleit voor haar als politica. Stille, bescheiden en intelligente werkster achter de coulissen, denk je dan, onvooringenomen. Viel dat even tegen, toen Véronique eerder deze week het journaal binnenduikelde met de onrustbarende tijding dat het Brusselse metronet absoluut niet op een terreuraanval is voorzien: te weinig camera’s en personeel, onvoldoende reddingsteams en ziekenhuisbedden, brandweer met ontoereikend materiaal… In feite kwam Véronique doodleuk vertellen dat ze in die zeven jaar gouverneurschap geen klap had uitgevoerd. Waarvoor is de gouverneur van Brussel onder meer bevoegd ? Voor de uitwerking, coördinatie en uitvoering van rampenplannen. James, snel ! Een brevet van onbekwaamheid voor madame ! En geef haar op weg naar buiten nog een flinke ezelsstamp onder haar bevallige derrière, want haar ondoordacht gekwek over de gebrekkige beveiliging van de Brusselse metro zou wel eens duist’re figuren met lange baarden op ideeën kunnen brengen, in België of waar dan ook. Nonsens, klinkt het unisono bij Verhofstadt en Dewael, er is geen reden om aan te nemen dat het risico op aanslagen in België is toegenomen. Jessica Stern, internationaal gerenommeerd terreurexperte van Harvard, is helaas een andere mening toegedaan. En wie haar geloofsbrieven doorneemt, moet wel gek zijn om die mening te negeren. In een interview met Humo nam zij deze week geen blad voor de mond:

Humo: “Is Brussel volgens u één van de doelwitten ?”
Stern: “Dat lijkt me logisch, aangezien de NAVO en de EU in Brussel gevestigd zijn. Het helpt ook niet dat extreem-rechts sterk staat in België, daardoor krijg je ook meer extremisme aan de andere kant.”

Jessica Stern werkt momenteel aan een boek over de rekrutering van jonge Europese allochtonen door Al-Qaeda, en met het oog daarop heeft zij in de voorbije maanden tientallen Nederlandse Marokkanen geïnterviewd. Ook hier zijn haar vaststellingen bepaald verontrustend:

Van Marokkaanse Nederlanders heb ik gehoord dat het racisme behoorlijk verergerd is sinds de aanslagen in New York, zelfs nog vóór de moord op Theo Van Gogh. Tot 9/11 voelden ze zich Nederlanders, maar sindsdien worden ze door de autochtonen als Marokkanen bekeken. Het gevoel van verwarring en vernedering dat daaruit voortvloeit, is volgens mij de belangrijkste oorzaak voor het probleem in Europa: het maakt jongemannen rijp voor de jihad.”

We wachten vol spanning op dat boek. Koop in afwachting alvast haar vorige boek en, nu u toch op pad bent, de Humo van deze week, niet alleen voor dat sterke interview met Stern maar ook voor die degelijke reportage van Annemie Bulté en Jan Lippens: “Terreur in België: de Marokkaanse connectie”. Een geïnformeerd burger hoort tenslotte te weten door wie hij straks de lucht wordt ingeblazen.

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage