zondag, september 04, 2005

Vintage tennis

Op de officiële website van de US Open stond gisteren dit grappige berichtje te lezen:

“Op een blinde wijnproeverij die The Wall Street Journal onlangs organiseerde, omschreef de Belgische sommelier William Wouters (van Comme Chez Soi, Brussel) een Margaux uit 2001 als “Kim Clijsters in een wijnglas.” Een ander prima wijntje vergeleek hij zonder verpinken met “een verfrissende slok Justine Henin.” We wisten niet zo precies wat hij daarmee bedoelde, maar het zette ons aan het denken: met welke wijntjes zouden wijzelf enkele spelers vergelijken… ?”

Hierna volgt een greep uit hun rake oenologische bevindingen:

RAFAEL NADAL (Spanje) – Agressieve toetsen in het verhemelte, met een gespierde afdronk. Nu al schitterend van smaak, maar met nog een paar jaartjes rijping wordt dit een waanzinnig goed wijntje. Uit een Spaanse topregio die in de voorbije jaren sterk is komen opzetten: een massieve Priorat. Of, nee, veeleer een Vega Sicilia Único, Spanje’s grootste en duurste wijn uit de regio Ribera del Duero.
LEYTON HEWITT (Australië) – Brutale nieuwe-wereld-wijn met uitgesproken tannines. Een Australische Shiraz die per se op de Amerikaanse markt wil scoren. Vrij bittere afdronk, een zweem van kurk is nooit ver weg.
MARIA SHARAPOVA (Rusland) – Een romige Californische Chardonnay met een goudfonkelend uitzicht. Aromatische neus en verrassend krachtig, maar mist een weinig finesse. Oogt heerlijk in het glas en heeft een bijzonder lange afdronk.
JUSTINE HENIN-HARDENNE (België) – Een koele, krachtige en uiterst geconcentreerde Chablis die allicht niet bij iedereen in de smaak zal vallen. Is ietwat hoekig, zurig en zelfs een beetje koppig, maar persoonlijk vond ik dit wijntje een intense en heerlijke ervaring.
KIM CLIJSTERS (België) – Zonder op de deskundigheid van de bovengenoemde proever te willen afdingen, een robuust en betaalbaar schuimwijntje dat bij alle gerechten past, van de meest exquise schotels tot en met een zomerse barbecue. Scoort goed bij iedereen, maar zal waarschijnlijk niet veel prijzen winnen. Prima Moët-ersatz.

En hoe smaakten pakweg André Agassi, Roger Federer, Serena Williams of Lindsay Davenport in het glas ? U leest het hier (in het Engels, weliswaar).

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage