zaterdag, mei 21, 2005

Broodje aap

We mogen dan al eens binnensmonds vloeken of monkelen bij de zoveelste dwaze kronkel of losse flodder van één onzer vaderlandse bewindslieden, voor écht opzien- en onrustbarende verklaringen moeten we tegenwoordig bij onze noorderburen zijn.

Vorige week nog liet Rita Verdonk, Minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie, zich denigrerend uit over Antilliaanse jongeren in Nederland die “toch alleen maar voor overlast zorgen” en “bij probleemgedrag per direct horen te worden uitgewezen.” Antilliaanse jongeren die naar Nederland willen emigreren, krijgen bij haar eveneens nul op het rekest. “Jongeren die het op de Antillen niet kunnen maken, zullen ook hier niet slagen”, orakelde de behoudsgezinde bewindsvrouwe. “Jongeren zonder opleiding of toekomst sturen we terug. De tijd van pappen en nathouden is nu echt voorbij." Ziedend protest op alle banken ? Vreemd genoeg niet. Hooguit in de Antillen zelf.

Nu, hoor ik u denken, dat is krek wat het Vlaams Belang betoogt. Met dit verschil: het Vlaams Belang stippelt hier (voorlopig nog) geen beleid uit.

Waar is Nederland Gidsland gebleven ? Sinds het onzalige aantreden van Balkenende lijkt het wel alsof de zwartekousenkerken de wet in het Binnenhof dicteren. Hoe muf en benepen Nederland dreigt te worden, spreekt uit dit artikel, me toegewaaid uit de Volkskrant van 21 mei 2005:

Minister wil debat over evolutie en schepping
DEN HAAG - Minister Van der Hoeven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap wil een breed debat over de evolutietheorie en de scheppingsgedachte. Zij vindt dat erkend moet worden “dat de evolutietheorie niet compleet is, dat we nog steeds nieuwe dingen ontdekken.” Van der Hoeven zegt dit in een interview met de Volkskrant.
[…]
In haar weblog gaf Van der Hoeven onlangs blijk van haar interesse in Intelligent Design (ID), een Amerikaanse stroming die een "bewust ontwerp" vermoedt achter het leven op aarde. Haar persoonlijke opmerkingen leidden tot kritiek uit de wetenschap en tot Kamervragen over de scheiding van kerk en staat.
De minister wil ID niet als leerstof aan scholen en universiteiten opleggen, zoals in de VS wordt beoogd, maar hoopt wel op een serieus debat tussen voor- en tegenstanders van de evolutietheorie.

Een paar posts geleden deed ik nog een beetje lacherig over “deze duistere tijden van katholieke hyperorthodoxie, religieus obscurantisme en Pantserpausen in Rome.” Intussen is het lachen me vergaan. Vorige week roerden de Spaanse bisschoppen de aanvalstrom tegen de democratisch gestemde wet op het homohuwelijk, riepen ze ambtenaren op tot burgerlijke ongehoorzaamheid en bezwoeren ze Juan Carlos om die goddeloze wet – naar het voorbeeld van Boudewijn - niet te ondertekenen. Juan Carlos - die eerder in z’n dooie eentje een militaire staatsgreep verijdelde en te mijnent daarvoor eeuwigdurend krediet heeft verworven - stuurde de gemijterde zeloten wandelen met de even objectieve als laconieke vaststelling: “Ik ben Boudewijn niet”. Lees: ik ben géén pilaarbijter. En mijn doña is géén kwezel. Wat alvast niet van die Van der Hoeven kan worden beweerd. Zou die burgertrut overigens vertrouwd zijn met het oernederlandse spreekwoord: al draagt een aap een gouden ring, het is en blijft een lelijk ding ?

Intelligent Design, my ass. Het is zo klaar als een klontje dat we van één of andere stam van lianenslingeraars afstammen. Om tot dat besef te komen, moet je niet eens intelligent zijn of Sven Ornelis heten. De oliedomme oerwoudgeluiden die in een willekeurig voetbalstadion weergalmen wanneer een gekleurde rechtsachter de zijlijn afdweilt, zijn ethisch laakbaar maar genetisch veelzeggend. Een beetje vadermoord, in zekere zin.

En bewust ontwerp, mijn reet. Heb nog niet zo lang geleden de schitterende BBC-serie “The Nazis, a warning from history” uitgezeten. Wie dat zootje ongeregeld bewust heeft ontworpen, mag voor mijn part tien keer de vergassingsdood sterven.

Feit is en blijft: wanneer dit obscurantisme blijft aanzwellen, is straks ook de Verlichting gedoofd. En is de aarde weer plat.

1 reacties:

Anonymous Anoniem zei...

Hallo M ador M i ,

Wat een mooi blog heb je hier! Succes ermee!

Groetjes Albert lening
Van Leeuwenhoek Lyceum, Hoofddorp.

februari 01, 2006 3:49 a.m.  

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage