vrijdag, juli 01, 2005

Belazerde kluiten

Een paar dagen geleden had ik al uitvoerig de lof bezongen van de vrijgemaakte markt, en hoe die onze energierekeningen in vederlichte vodjes heeft veranderd. Het houdt echter niet op: de zegeningen van de vrije markt blijven als manna over ons neerdalen.

Deze week ging telefoonoperator (!) Belgacom met digitale televisie van start. Met vijfenvijftig kanalen in de aanbieding, maar voorlopig géén VTM, Kanaal 2, VT4, Jim TV, MTV of RTBf. Op die laatstgenoemde zender na, zowat de meest populaire zenders in Vlaanderen. Komt daarbij dat je BelgacomTV alleen via een ADSL-verbinding kan bekijken. Heb je die nog niet, en ben je kluit genoeg om je door Belgacom te laten belazeren ? Dan zal je dit bedrag moeten bijeenharken: 99 euro (modem) + 129 euro (installatiekosten) + 59 euro (activeringskosten). Maakt samen 287 euro. Enne… vergeet vooral niet je maandabonnement voor de Internet-verbinding (± 40 euro) te betalen.

En wat tovert Belgacom in ruil daarvoor – en in het beste geval – op je scherm ? Een mikmak van schokkerige beelden, veroorzaakt door de beperkte bandbreedte van de huidige ADSL-technologie. Gelijktijdig twee TV-toestellen aankoppelen, vergeet het maar. En wie op het Internet wil, terwijl een andere huisgenoot voor de treurbuis uitgezakt zit, zal zich met een slakkengangetje op de information highway tevreden moeten stellen. Ongemakken die Belgacom strategisch verzwijgt maar die elders breed worden uitgesmeerd. Om de argeloze Belg alsnog over de streep te trekken, speelt Belgacom de troef van het voetbalcontract uit: alleen bij ons krijg je de topwedstrijden uit de Belgische competitie voorgeschoteld ! Een culinair bedroevend wapenfeitje waarvoor Belgacom 36 miljoen euro per seizoen veil heeft, maar waarvoor ik royaal pas. Wil ik op een onbewaakt moment een bende potstampers aan het werk zien, kom ik voor 2 euro aan mijn trekken bij de Koninklijke Hogerop Huizingen, op een steenworp van mijn stulp, in drie dimensies en in surround sound. Eat that, Belgacom !

Telenet, die andere haai in de Belgische telecomzee, moet qua kluitenbelazerij beslist niet onderdoen voor onze gevestigde operator. Ook Telenet is digitaal gegaan, en om de consument te dwangvoeden met haar uitgebreide menu van digitale kommer en kwel, heeft de onderneming eenzijdig besloten om het analoge zenderaanbod via de kabel drastisch in te perken. Zonder de contractueel bedongen tariefvermindering door te rekenen. Kortom, al het lekkers zal voortaan schuilgaan achter een decoder waarvoor natuurlijk extra moet betaald. Ergst van al: de gemeentelijke aandeelhouders van Telenet (onze verkozenen) vinden het allemaal prima kunnen.

Ach ja, we worden voortdurend belazerd waar we bij staan. In Nederland wil de NS haar reizigers een verzekering tegen vertragingen opsolferen. Krijg nou de klere ! Bestaat er nog iets zoals productaansprakelijkheid ?

En voor fijne belazerij op kleinere schaal moet u hier wezen. Volgens mijn bescheiden inzicht zijn hier de verkeerde personen aangepakt. Verdienen pek en veren: die wiskundeleraar die zijn computer niet eens kon beveiligen. Die zielige strebers van ouders die het ongehoord vonden dat hun zoon/dochter vooraf weet van de examenvragen had. Die wereldvreemde ouders die vonden dat hun zoon/dochter gewoon recht had op vroegtijdige inzage van de examenvragen. En vooral: die twee sukkels van scholieren die de examenvragen vooraf kregen doorgespeeld, maar desondanks voor het proefwerk zakten. How low can you get ?