dinsdag, juli 12, 2005

Elf juli: dag van Europese rouw

Elf juli, Vlaamse feestdag. Opgeklopt, krampachtig en kunstmatig feestje. Oubollig tromgeroffel en nostalgisch-bruin vendelgezwaai. Holle toespraken over luxeprobleempjes in luilekkerland. Nog even, en de meeste Vlamingen eindigen als narcistische navelstaarders, zonder ruimer perspectief. Want laten we wel wezen: wat er op elf juli 1302 op de Groeningenkouter gebeurde, was een gelukkige toevalstreffer. Zevenhonderd en drie jaar geleden. Wat er op elf juli 1995 in Srebrenica gebeurde, was een kil beraamde massamoord op weerloze burgers. Uit etnisch-religieuze overwegingen. In onze achtertuin. Tien jaar geleden.

Elf juli 1302: een haveloze bende Bruggelingen en Kortrijkzanen hakken met meer geluk dan kunde een ruitercompagnie Fransen in de pan. Een nauwelijks waarneembare rimpeling in de maalstroom van de wereldgeschiedenis. Amper twee jaar later kregen de Vlamingen een ongelooflijke optater van de Fransen, maar daarover lees je niets in het Handboek der Vaderlandsche Geschiedenis.

Elf juli 1995: de Serviërs vermoorden meer dan 8.000 Bosnische mannen en adolescenten. Hadden ze maar geen moslim moeten zijn. Meteen de grootste massamoord in Europa na de infame Vernichtungslager van Adolf Hitler. In dat laatste geval konden de geallieerden weinig of niets ondernemen, in Srebrenica stonden de VN en de NAVO er met hun neus bovenop. Zoiets heet: schuld door verzuim.

Mag ik me dan op 11 juli 2005 even slecht voelen, ja ?

En ongerust, bovendien, wanneer zelfs bacon brain Bush toegeeft dat de mens deels verantwoordelijk is voor de klimaatwijziging. Dan is er écht wel stront aan de knikker. Wat tot dusver als schimmige beweringen, vage gissingen of wetenschappelijk onbewezen larie en apekool werd afgedaan, is nu spijkerhard bewezen door Brits journalist Mark Lynas die de hele aardkloot afreisde om facts van fiction te scheiden. Zijn onthutsende vaststellingen heeft hij onlangs gebundeld in het boek High Tide, bij de Arbeiderspers uitgegeven onder de titel “Het nieuwe weer”. Paradijselijke eilanden die onder de zeespiegel verdwijnen, in elkaar klappende huizen en bossen in Alaska en Siberië, zandstormen in China, verdwenen gletsjers en meren… Ondanks de globale opwarming krijg je er koude rillingen van. Ver van ons bed ? Lees even mee: “De skigebieden in de Alpen zullen over afzienbare tijd verdwenen zijn, en tegen 2025 zullen de Alpen nog slechts een kwart van hun oorspronkelijke ijsmassa overhouden.”

Geniet alvast van het zonnetje, deze week.

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage