dinsdag, augustus 15, 2006

Wet blanket

Soms maak je het mee: wereldgeschiedenis in de auto. Toen die vliegtuigen zich in de torens boorden, hoorden we het live op de autoradio. Op de terugweg van de elektrozaak, waar we node een nieuwe koelkast hadden gekocht. In onze verbeelding waren de gebeurtenissen nóg grimmiger dan wat we later op televisie te zien kregen. Where were you on 9/11… ? Wij zullen het alvast nooit vergeten.

Soms beleef je ook nationale sportgeschiedenis op vier wielen. Het goud van Hellebaut, het goud van Gevaert, in het bestek van luttele seconden: op de terugweg van Ikea, waar we dochterlief een nieuwe bureaustoel hadden aangeschaft. De atletische prestaties van onze golden girls klonken indrukwekkend, en dat waren ze ook, achteraf bekeken. Gezwind overwicht van Kim, verbluffende sprong van Tia. Wereldklasse. Vond iedereen, zelfs bij de immer kritische BBC. Slechts één dissonante stem doorkruiste alle loftuitingen: die van Ivan Sonck.

Sonck is een groot atletiekkenner, daar valt niets op af te dingen. Legendarisch waren zijn ‘fichebakjes’ die hij als TV-verslaggever van EK’s over WK’s naar Olympiades meezeulde en die behalve toptijden van atleten ook banale trivia uit hun privélevens bevatte. Ja, van Sonck stak je nog wat op. Een wandelende encyclopedie die wielerverslaggever Michel Wuyts tot een Prisma-woordenboekje degradeert. De huidige sportverslaggeving op radio en televisie vindt Sonck trouwens ondermaats. Deels terecht, deels ingegeven door betweterij en – geef maar toe, Ivan – ijdeltuiterij. Hoe kan je anders deze reactie interpreteren, op de vraag: “Hoe vind je de verslaggeving van het EK Atletiek in Göteborg ?” Sonck: “Daar ga ik geen commentaar op geven.” Kurkdroog, een tikkeltje laf, behoorlijk hautain en ronduit veelzeggend, dat ogenschijnlijk nietszeggende antwoord van hem.

En daarmee boren we de essentie aan. Sonck is nu al enkele jaren uit beeld, en dat heeft diepe krassen op zijn ego achtergelaten. Een tekort aan media exposure heeft hem kennelijk bitter en sardonisch gemaakt. Vroeger kritisch, nu gewoon sikkeneurig (what’s in a word). Dat hij de prestaties van Kim Gevaert relativeert, tot daar aan toe. Haar tussen de regels door van doping verdenken, is ronduit laag. En wanneer hij Kim helemaal kleineert met de bewering dat, mocht ze Amerikaanse zijn geweest, ze niet eens de selectieproeven voor de Olympische Spelen had overleefd, dan gaat hij echt wel snoeihard uit de bocht. Na de dopingschandalen rond Floyd Landis en Justin Gatlin mogen wij – let wel: als volslagen leken – huizenhoge vraagtekens plaatsen bij die zogeheten topchrono’s van Amerikaanse atletes. En dan zwijgen we nog zedig over die besnorde Russinnen en Grieksen.

Kim Gevaert liet zich alvast niet uit haar lood slaan en counterde gevat: “Ach, wie is tenslotte Ivan Sonck ?” Dat kan tellen, qua op zijn nummer gezet.

Toch begint de controverse tussen Sonck en Gevaert – helemaal tegen de wil van beide protagonisten in – danig uit de hand te lopen. Er circuleert zowaar een petitie op het Internet om Sonck’s allerlaatste moment de gloire af te pakken: het leveren van stadioncommentaar tijdens de Memorial Van Damme, het jaarlijkse atletiekfeest in Brussel en één van de bruisendste meetings wereldwijd. Wet blanket Sonck versus victorious Kim: een bij voorbaat kansloos gevecht voor de harten van het publiek.

En nu over naar het echte nieuws: in Libanon zwijgen de wapens. Voorlopig toch.

8 reacties:

Anonymous Anoniem zei...

Sonck vertegenwoordigt de typische Vlaamse kerktorenmentaliteit: negatief zijn, de ander geen succes gunnen, kritisch zijn als iemand wint en hem meteen verdenken van valsspelen. Geen wonder dat Belgische topsport bijna een oxymoron is.
Daarom zijn de prestaties van Gevaert en Hellebaut nog eens zo mooi: die hebben zich over die mentaliteit heen gezet.

augustus 15, 2006 1:41 p.m.  
Blogger Matador Mati zei...

Bruno, wat een moron is, weet ik wel. Maar een oxymoron ? Een geoxideerde idioot ? Heb gezocht en gevonden: een stijlfiguur die twee tegenstrijdigheden combineert. Voorbeeld: een jeugdige grijsaard. Een fitte Ivan Sonck, met andere woorden.

augustus 16, 2006 1:55 a.m.  
Anonymous Anoniem zei...

Haha een geoxideerde idioot! Nee, het komt uit van het Grieks οξύμωρος. Nu zou je je daar etymologisch op gaan kunnen botvieren en denken dat het om een zure baby (οξύ - μωρό) gaat.

augustus 16, 2006 10:17 a.m.  
Blogger Matador Mati zei...

Zure baby. Ha ! Sonck is een oxymoron.

Seit wann bist du in Deutschland, Bruno ?

augustus 17, 2006 12:17 a.m.  
Anonymous Anoniem zei...

Deutschland? Met al die Duitsers om me heen kan het soms zo lijken, maar het is nog steeds Griekenland hoor, Mati.

augustus 17, 2006 9:58 a.m.  
Blogger Matador Mati zei...

Kweenie, Bruno, rond het tijdstip van je laatste posts bleek er telkens een bezoeker rond te waren met Mobilcom CityLine GmbH, Duitsland als provider. Staat jullie centrale server in Duitsland opgesteld ?

augustus 17, 2006 3:07 p.m.  
Anonymous Anoniem zei...

Wat vreemd. Of dat moet toeval zijn, of OTENet heeft zijn servers in Teutonenland staan.

augustus 18, 2006 10:04 a.m.  
Blogger freaq zei...

@Mati: hier beland via de Tapas... Schoon tekstje zeg!

@Bruno: Op de duur begint een mens dan ook wel aan alles te twijfelen. Als elke toprenner in de wielrennerij op den duur geslikt blijkt te hebben, als voetbalmatchen uitgekocht zijn, als atleten nu ook al tegen de lamp sprinten, dan vraag je je op de duur af: hoe lang duurt het nog eer Tom Boonen voor de bijl gaat? En Kim Gevaert?

Dat heeft dan eigenlijk niks te zien met negativisme, want ik gun het ze allebei uit de grond van mijn hart. Maar langzaam maar zeker begint een mens zo'n terughoudendheid aan te kweken...

Voor de rest: Ivan Sonck is inderdaad een pretentieuze zaag ;-)

augustus 28, 2006 3:05 p.m.  

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage