dinsdag, mei 09, 2006

Brussels Lof

Mijn tweede erfopvolger in rij (17) had tijdens een recente schooluitstap naar Parijs buiten de lijntjes gekleurd. En niet zo zuinig: met een fles wijn betrapt, in een all girls room bovendien. Nu loopt hij school in een katholieke onderwijsinstelling waar – naar aloude traditie – een dubbele moraal nooit ver weg is. Eerder op die avond hadden enkele leerkrachten hun poulains – tegen alle voorschriften in - op een goed glas wijn getrakteerd. Kan ik alleen maar toejuichen. Off the record: enkele leerkrachten zouden later op de avond brallend en zwalpend in de hotelgangen zijn gesignaleerd. Kan ik mee leven, zolang ze hun roes maar niet op de gang uitslapen. En in het departement seksuele hypocrisie was het ook weer bingo: gemengde kamers strikt uit den boze, maar enkele meiden met een uitgesproken voorliefde voor de gedichten van Sappho mochten dan weer wél achter dezelfde deur onder de lakens.

Hoe dan ook, zoonlief mocht zijn schuld uitboeten en zijn zonden uitzweten met een dissertatie over vier Brusselse cultuurtempels: de Muntschouwburg, het Kaaitheater, Bozar en de Ancienne Belgique. Zoals voorspelbaar in dit tijdperk van Cyberspace draaide het weer eens uit op een gigantische copy & paste hutsepot, hier en daar gelardeerd met een zelfgebrouwen zin. Zondagavond laat was alles achter de rug, op die vervelende inleiding na. Of paps zich daarover niet wilde ontfermen ? Paps, overlopend van empathie (wat had hij zelf niet uitgevreten op die Griekenlandreis, destijds), zuchtte eens héél diep en toog aan het werk.

"Brussel is voor vele Belgen een onbekende en bijgevolg ook onbeminde stad, en dat is niet alleen jammer maar ook volkomen onterecht. Onze hoofdstad wordt maar al te vaak geassocieerd met kille kantoorgebouwen, anonieme overheden, Europese bureaucratie, verloederde stadswijken, allochtone getto’s, criminaliteit, straatherrie, fijnstofvervuiling door toeterend autoverkeer, MP3-moordenaars (binnenkort in de Van Dale, reken maar van yes) en meer van dat verheffends.

Brussel heeft echter méér in de aanbieding. De miljoenen toeristen die de stad jaarlijks aandoen, zullen dit volmondig beamen, net zoals de honderdduizenden cultuurliefhebbers die week na week door deze stad in de watten worden gelegd. Want Brussel heeft een historisch, architectonisch en cultureel erfgoed dat vele steden haar terecht benijden. De stad wordt wereldwijd geroemd om haar adembenemende Grote Markt, haar fraaie Art Nouveau panden, haar schitterende musea met onovertroffen meesterwerken van Vlaamse Primitieven, Bruegel en surrealisten genre Ensor, Delvaux en Magritte. Voorts is Brussel het officieuze wereldcentrum van het beeldverhaal, bezit zij met het Filmmuseum één van de grootste filmarchieven ter wereld en staat zij hoog aangeschreven voor haar verfijnde culinaire tradities waarin het onvolprezen Belgische bier een prominente plaats inneemt.

Ook op andere terreinen scheert Brussel hoge toppen: Rosas, het dansgezelschap van Anne Teresa De Keersmaeker, geniet wereldfaam, net zoals de Muntschouwburg die tussen 1981 en 2001 - onder leiding van de niet onomstreden maar visionaire Gerard Mortier - naar de internationale top is doorgestoten en toeschouwers tot in Parijs en Londen weet te lokken. Het theater bloeit er in beide landstalen. Aan Vlaamse zijde citeren we vooral de recent vernieuwde Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS), de eveneens volledig gerenoveerde Beursschouwburg, het vooruitstrevende Kaaitheater en het originele Bronks-initiatief rond jeugdtheater. Ook liefhebbers van populaire muziek komen in Brussel ruim aan hun trekken: wereldacts strijken regelmatig neer in Vorst-Nationaal en in de Ancienne Belgique komen meer alternatieve muziekstromingen aan bod. Met Couleur Café kan Brussel fier uitpakken met één van de grootste wereldmuziekfestivals ter wereld, en het Audi Jazz Festival behoort tot het kruim van de internationale jazz happenings.

Kortom, wie zich bij onze hoofdstad alleen maar een grappig standbeeldje voor de geest kan halen dat zich straffeloos aan wildplassen bezondigt, is dringend toe aan een flinke bolwassing. En aan een retourticketje Brussel".

Of deze haastig uit de pols geschudde intro ook puntenwinst (of juist niet) heeft opgeleverd, zal ik u bij gelegenheid wel laten weten. Al moet hieraan toegevoegd dat de bovenstaande tekst ietwat is opgeschoond en ook van enkele storende taalfouten werd ontdaan die opzettelijk en ter misleiding van de leerkracht waren begaan.

1 reacties:

Blogger Haddock zei...

enkele meiden met een uitgesproken "voor"liefde...


en dat gedicht van multatuli met dien "voor" in het midden...

mei 09, 2006 10:58 a.m.  

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage