donderdag, maart 02, 2006

Dure stroom, bitter bier

Het is jouw energie. Met die ietwat verwarrende boodschap (Mijn energie ? Waarom zou ik er dan nog voor betalen ?) en – toegegeven – fraaie reclamespots probeert voormalig monopolist Electrabel zijn reusachtige marktaandeel in België vast te houden. En met succes. Maar ook in het buitenland gooit Electrabel hoge ogen: in Nederland intussen de op één na grootste energieproducent, diverse centrales in aanbouw in Spanje en Italië en enkele opvallende overnames in Frankrijk. Zoveel succes trekt natuurlijk aandacht: vorige zomer werd Electrabel helemaal opgeslokt door de Franse energie- en milieugigant Suez die deze week nog in het huwelijksbootje stapte met Gaz de France. Een fusie waaruit straks de tweede grootste nutsgroep ter wereld zal voortkomen.

Hé, waarom dat saaie economische betoog ? Saai, helaas, maar belangrijk: we hebben het hier over basisbehoeften (licht, warmte, water) waarmee de privésector zich eigenlijk niet hoort te moeien. Laat staan: er immoreel hoge winsten uit slaan. En precies zover is het gekomen, onder druk van het ultraliberale Europa.

Na de liberalisering van de Belgische elektriciteits- en gasmarkt zijn er nog nooit zoveel mensen door hun energieleverancier in de kou gezet. Zelfde scenario in andere landen: ook daar bleven de beloofde prijsdalingen uit (wel integendeel) en in sommige landen blijk je zelfs een pak meer voor je stroom te betalen dan elders. Gisteren woedde er nog een hilarische online discussie in De Telegraaf over het stroomgewijs véél te dure Nederland en het toch zoveel goedkopere België. De eengemaakte Europese markt, dat haal je de koekoek.

Een tweede schaduwzijde van de recente fusiekoorts op de energiemarkt is dat België voor zijn energievoorziening straks met handen en voeten gebonden is aan een Frans privébedrijf waarin de Franse staat een blokkeringsminderheid van ongeveer 30% zal aanhouden. Dat belooft niet veel goeds, het Franse chauvinisme indachtig. Remember Danone. Bovendien maken les p’tits Belges het de Fransen niet echt moeilijk: tot nader order gaan onze kerncentrales vanaf 2015 onherroepelijk dicht, terwijl het nu al zo goed als vaststaat dat Suez en Gaz de France een aantal nieuwe kernreactoren van het EPR-type in Frankrijk zullen bouwen. Notre electricité sera française, ou elle ne sera pas.

Maar waarom die Fransen zo in de zeik zetten, wanneer zelfs een oerbelgisch bedrijf als bierbrouwer InBev het bestaat om in eigen land massaal mensen op straat te gooien om vervolgens doodleuk met duizelingwekkende winstcijfers uit te pakken ? Inderdaad, de thuis van Stella is waar de winst staat. Van een bittere afdronk gesproken.

4 reacties:

Anonymous Anoniem zei...

Bedankt MM, voor je verhelderende kijk op deze inderdaad niet verkwikkelijke zaak, jij lijkt me echt wel een insider.
Nu effe laten bezinken, opstootje van verlate griepkoorts, misschien beval ik weer van een erotisch gedicht. Heet zoiets ook alternatieve energie?
Euh, kanjer eens vaker zulk stuk neer. Thx.

groets,
MV.

maart 07, 2006 2:50 p.m.  
Anonymous Anoniem zei...

euh, tja, die koorts: tot nader order is het "vanco",niet "vanca", sorry Mator Matari.

maart 07, 2006 2:52 p.m.  
Blogger Matador Mati zei...

Be my guest, MV, and whack that fever !

MM

maart 08, 2006 1:02 a.m.  
Blogger Unknown zei...

qihang0624chanel bags
coach factory outlet
oakley sunglasses wholesale
fitflops outlet
oakley sunglasses sale
true religion jeans
burberry sale
abercrombie
pandora rings
mont blanc pens
air max 90
soccer jerseys
michael kors bag
michael kors bags
gucci handbags
michael kors
ray ban sunglass
pandora jewelry
ray ban sunglasses
oakley sunglasses
prada handbags
air max 95
tory burch shoes
cheap jordans
coach outlet store online
oakley sunglasses
michael kors handbag
oakley sunglasses outlet
burberry outlet
coach outlet
cheap true religion jeans
true religion outlet
ray ban glasses
christian louboutin outlet
oakley store
gucci outlet
replica watches cheap
ralph lauren outlet
michael kors outlet
q

juni 24, 2015 9:49 a.m.  

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage