woensdag, januari 11, 2006

Koken voor klunzen

Jamie Oliver mag volgens kruidengoeroe Huysentruyt dan al een snertkok zijn, hem komt alvast de eer toe dat ie koken weer hip heeft gemaakt. Samen met Nigella Lawson, al vermoed ik dat vele mannelijke TV-kijkers niet alleen van haar lekkere hapjes het kwijl in de bek krijgen. Feit is dat we in de voorbije jaren overvoerd zijn met kookprogramma’s en dat luxueus uitgegeven en tongstrelend geïllustreerde kookboeken vlotjes over de toonbank schuiven. Wat echter niet betekent dat we met z’n allen weer uren in de potten staan te roeren. Wel integendeel: een Nederlands onderzoek uit 2003 toont aan dat onze noorderburen al een tijdje “uitgekookt” zijn (pun not intended). De gemiddelde Nederlander zou dagelijks acht minuten in de keuken doorbrengen, terwijl dat dertig jaar geleden nog tweeëneenhalf uur was. Meer dan de helft van de boodschappen bestaat uit bewerkte producten en bij zeven op de tien gezinnen komen er regelmatig prefabmaaltijden op tafel, las ik vandaag in De Morgen.

Ik neem aan dat het bij ons, Bourgondische Belgen, niet zo’n vaart loopt, maar toch: de trend is gezet. En moeten we die verontrustend vinden ? Best wel, al moet ik toegeven dat ik niet bepaald heimwee heb naar de indringende spruitjes- en bloemkoolgeur die destijds door onze dorpsstraat waarde. Maar wanneer ouders om welke reden ook (tweeverdieners in tijdsnood, gemakzucht, desinteresse…) niet langer de moeite nemen om hun grut een maaltijd met verse en gezonde ingrediënten voor te schotelen, moet je geen profeet zijn om te voorspellen dat we pijlsnel zullen afglijden naar een culinaire barbarij die – gekoppeld aan een schrijnende bewegingsarmoede – een schrikbarende toename van obesitas bij kinderen en adolescenten in de hand zal werken. Zoals dat nu al in Amerika, Spanje en Griekenland het geval is. Mijmerde ik daarstraks nog bij mezelf, toen die gebakken tongetjes heerlijk bruin begonnen te korsten, de gekookte piepers me bloemig toewalmden en het bijbehorende sausje met mosterd, witte wijn en peper enkel nog een scheutje citroensap behoefde. Heb vandaag dan ook heel wat langer dan acht minuten in de keuken getoefd.

Het kwestieuze artikel in De Morgen bevatte echter nog meer verontrustend nieuws. In dit tijdperk van de snelle en vette hap gaan niet alleen onze smaakpapillen naar de filistijnen maar dreigt ook heel wat fundamentele kennis verloren te gaan. Quote van een onderzoeker: “De huidige generatie van adolescenten en jongvolwassenen is onbekwaam. Ze kunnen niet koken, naaien of primaire huishoudelijke taken verrichten. Zestig procent van de twaalfjarigen heeft nog nooit een ei gekookt en veertig procent weet niet eens hoe een aardappel in de schil te bereiden. Hoog tijd om het vak huishoudkunde opnieuw in het lessenpakket op te nemen.”

Of om als de wiederweerga naar de boekhandel te snellen en “Koken voor Klunzen” te bestellen. Het is maar een gratis weet voor wie al jarenlang ongezond eet. Ook van dezelfde auteur: het Hoe-bak-ik-een-ei kookboek voor mannen en het Witte-bonen-in-tomatensaus kookboek voor studenten. Tagline: koken is geen zwarte kunst, en elke normale man kan het leren. En elke student al helemaal. Als er iemand een neus heeft voor gaten in de markt, is het die dekselse Martin Van Dalen wel !