donderdag, mei 18, 2006

Riddles in the dark

Het grote mysterie is niet De Da Vinci Code, noch dat van Bernini. Het grootste raadsel van dit tijdsgewricht is heel wat prozaïscher (sic) van aard: hoe komt het dat tientallen miljoenen mensen te hoop lopen voor een krom geschreven en stilistisch armtierig boek, om zich vervolgens in nóg grotere getalen een miskleun van een film te laten opsolferen ? Riddles in the dark…

De Naam van de Roos blijft tot nader order de allerbeste religieuze thriller ooit geschreven. En wie zich dan toch wil vermaken met illuminati, duistere loges en andere tempeliersgeheimen, slechts één advies: De Slinger van Foucault. Ook al van Umberto Eco. Dan Browne fanaten, opgelet: beide boeken krioelen van de volzinnen. Vooraf een beetje oefenen met die attention span is dan ook ten zeerste aanbevolen.

3 reacties:

Anonymous Anoniem zei...

Ik zie er geen graten in dat mensen het boek lezen, ondanks het feit dat Dan Brown geen Henry James is. Ze lezen tenminste!
Toen destijds "De Naam Van de Roos" in de top 10 van de lezerslijsten stond, bleek dat de meesten een ingekorte Reader's Digest lazen. Dat is veel erger. Ze hadden dan tenminste op de film kunnen wachten, die mijn insziens toch erg goed was.

mei 19, 2006 5:04 p.m.  
Blogger Matador Mati zei...

Akkoord, Bruno, alles beter dan ontlezing. Geef toe dat ik een beetje elitair moet zijn overgekomen. Maar ik heb moeite met hypes zoals Harry Potter en nu die Da Vinci troep, massaal gefinancierd door tinseltown Hollywood. Dan krijg je spontane binnenpretjes, wanneer de prent dreigt te floppen. En inderdaad, de verfilming van De Naam van de Roos was ronduit subliem.

mei 21, 2006 2:40 p.m.  
Anonymous Anoniem zei...

Mati, ik zou durven opperen dat mensen op zoek zijn naar een soort spiritualiteit, een soort magie. De wetenschap heeft al een heleboel religieuze fenomenen verklaart, en de hiërarchie van de kerk slaagt erin om te vervreemden van haar achterban (leuk om theorieën te lanceren die dat proberen uit te leggen). Daar moet iets voor in de plaats komen: blijkbaar kan een mens niet goed functioneren zonder het geloof dat er "iets" moet zijn.

Maar het kan natuurlijk ook puur de kracht van de commercie zijn...

mei 22, 2006 9:56 a.m.  

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage