maandag, mei 15, 2006

Sluipend gif

Wie wind zaait, zal storm oogsten. Het Vlaams Belang – toch altijd te vinden voor volkswijsheden - ontkent echter met klem, ooit wind te hebben gezaaid. Laat staan: onverdraagzaamheid, vreemdelingenhaat of oproepen tot geweldpleging. De Vlaamse poldernazi’s – beducht om hun moeizaam opgebouwde Salonfähigkeit – zijn dan ook bijzonder boos, nu de overige partijen hen in bedekte termen moreel aansprakelijk stellen voor de recente racistische moorden in Antwerpen. Ze noemen het: politieke recuperatie van een weerzinwekkende moord door een losgeslagen psychopaat.

Wat zijn ze toch kort van geheugen, die kopstukken van het VB. In de nasleep van de Brusselse MP3-moord op Joe Van Holsbeeck riepen ze tijdens een inderhaast opgetrommeld veiligheidscongres de goeddenkende burger schuimbekkend op om inbrekers neer te knallen, verkrachters te castreren en die kutmarokkaantjes daadkrachtig van antwoord te dienen. Nog terwijl ze Joe onbeschaamd door de politieke recuperatiemolen aan het halen waren, werd een jonge Marokkaan in de buurt van Antwerpen door een stel jonge heethoofden de verdrinkingsdood ingejaagd. Een week later struinde Hans Van Themsche door de Antwerpse binnenstad, met de bekende gevolgen.

Hans Van Themsche groeide op in een extreemrechts nest: tantelief zetelt voor het VB in het Parlement (toeval), vader is een gedreven VB-militant (helemaal naast de kwestie) en grootvader vocht nog in Rusland tegen de goddeloze bolsjevieken, in het uniform van de Waffen-SS (ouwe koeien). En toch is Hans een rustige en aimabele jongen die geen vlieg kwaad zou doen, verzekeren ons familieleden, vrienden en kennissen. Nergens ontwaren we het profiel van een losgeslagen psychopaat.

Nu vermoed ik – neen, weet ik – dat er een enorme kloof gaapt tussen het officiële discours van het Vlaams Belang en de minder beschaafde gesprekken onder partijaanhangers, tussen pot en pint of in de beslotenheid van keuken of woonkamer. Waar regelmatig het Horst Wessel lied wordt aangeheven, zal de vreedzame integratie van allochtonen niet worden bezongen. Die fascistische lulkoek moet als een sluipend gif in de aderen van de jonge en labiele Van Themsche zijn binnengedrongen, en er zijn verwoestende werk geduldig hebben volbracht. Ik heb een oom, intussen diep in de tachtig en een héél aimabel man. Altijd klaar voor een kwinkslag en een groot kenner van bourgognewijnen. Helaas helemaal fout geweest in de oorlog: burgerrechten kwijtgespeeld en jaren gebromd. Maar tot betere inzichten gekomen ? Ho maar: op familiereünies lopen we muisstil op onze tenen om de hete brij heen, maar na enkele bourgogneflessen zit het spel geheid op de wagen en worden alle allochtonen weer op één hoop gevaagd. Deze man was ooit zo vriendelijk om me vanuit het verre Limburg naar mijn Brusselse studieadres te vervoeren. Een aimabel man, denk erom. Ik zal nooit vergeten hoe ie – in de buurt van het Madouplein – zijn vinger in de richting van een zwarte Afrikaan priemde met de woorden: “Zoiets hoort toch niet thuis in het straatbeeld van een Vlaamse stad.” Wie als onzekere puber dag in dag uit dergelijke onzin om de oren geslagen krijgt, moet er op de duur wel in gaan geloven. Pubers met een beetje gezond verstand, daarentegen, zouden al veel eerder hebben gerevolteerd of hun biezen hebben gepakt. Ik ben er dan ook van overtuigd dat Hans Van Themsche géén psychopaat is maar een duidelijk doel voor ogen had: zoveel mogelijk makakken omleggen, om het met zijn eigen woorden te zeggen.

Heeft de rest van het politieke spectrum dan géén boter op zijn hoofd ? Best wel, en op z’n minst een paar pond. Want hoe valt het te rijmen dat je in België zonder al te veel plichtplegingen een geweer en munitie kan kopen waarmee je een everzwijn of hert met één schot omlegt ? Om vervolgens met dat geweer doodleuk door de Antwerpse binnenstad te wandelen ? Ik herinner me nog goed hoe de christendemocraten enkele jaren geleden briesend en vol verontwaardiging tekeergingen tegen de geplande verkoop van Belgische mitrailleurs aan Nepal. Dat land zou immers geen democratie zijn, en pas na bewijs van het tegendeel zou de verkoop mogen doorgaan. De wapenverkoop aan particulieren in eigen land, pffff… electoraal oninteressant. Daar gaan we onze tijd niet aan vergooien. Zoals ten overvloede blijken mag uit het bijgaande persknipsel (aanklikken voor grotere weergave). Voor hen geldt een ander spreekwoord met wind als onderwerp: zoals de wind waait, waaien hun jasjes.

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage